home                   gallery               info                 media                history

MONUMENT of MANKINDMonument of Mankind is an autonomous and independent art project of the artists Henk Wijnen en Wim van Sijl.

Since 2011 they produce under the name wijnen.vansijl a gallery of group portraits, which together constitute the monument.


In the group portraits they search for the group identity and the specific cooperation bonds.

The aim is to bring the collaboration / connection between individuals in the picture.

“Collaboration forms the ground for mankind”.


The group portraits (photo images) are constructed according to a composition sketch and developed further via several shots of the individuals.

Henk Wijnen en Wim van Sijl werken als een chimera (twee eiige eenling) onder de naam wijnen.vansijl aan het kunstproject Monument of Mankind. Daarnaast werken ze aan hun eigen oeuvre in c.q. het werkgebouw Het Veem Amsterdam en het erfgoedkunstwerk W-Domeinen IJsselstein.


De eerste samenwerking ontstond in 1982 op de Jan van Eyck Academie Maastricht toen Van Sijl’s Mobiel Ateljee werd ingezet voor realisatie van Wijnen’s Piramide Verbranding. In de periode 1995-2005 werkte ze samen met Willem G.Wevers onder de naam  de3Heren. Na het overlijden van Wevers werkte ze van 2005-2010 samen met Hugo Boxhoorn en Nico Scholten onder de naam Uit de Verzameling Van.


Vanuit de dubbeltentoonstelling Werken Willem G. Wevers in Kunstliefde Utrecht en Kunstenaars in Samenwerking en het Nieuwe Schuttersstuk Stadsmuseum IJsselstein 2010 ontstond de wens om onbekende persoonlijke interactieve relaties vast te leggen.


Het ontmoeten, het uitwisselen, het ontdekken, het verrassen, het opzoeken kreeg vorm in het genre groepsportretten. Kunst, cultuur, wetenschap waren de eerste onderzoeksgebieden, gevolgd door thema’s als productie, infrastructuur en bestuur.


Sinds 2020 wordt aan het Monument of Mankind een parallelle galerij toegevoegd waarin wijnen.vansijl deelgenoot zijn van het groepsportret, een ontwikkeling geënt op de periode 1995-2010 waar ze in de fotobeelden aanwezig waren.